Tematrio – kalas

temakalasLyran har en rolig bokutmaning varje vecka där man ska lista tre böcker som på något vis passar in på veckans valda tema. Den här veckan är det kalas och festligheter i litteraturen som gäller. Och här är mina val:
1. Vem minns inte ”Taberaset i Katthult”? Visserligen har jag bara sett filmen, men det är ju ändå från litteraturens värld, och den berättelsen är alltid lika underbar att ta del av. Så mycket värme, omtanke och medmänsklighet Emil och Alfred visar de stackars svultna fattighjonen! Sedan är det så kul att se hur Komandoran får på plytet! Det är nog en av mina Astrid Lindgren-favoriter, denna härliga berättelse!

2. Julmiddagen på Ekeby i Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings saga”. Också en julfest, fast av ett helt annat slag än det ovannämnda. Dramatiken, rivaliteten  och spänningen är tät, och beskrivet på ett så utomordentligt vackert och mustigt språk! Det är här majorskan förvisas, och jag skulle nog vilja hävda att det är den här julmiddagen som är den riktiga inledningen av den boken.

3. Alla fylleslag i Mikael Niemis ”Populärmusik från Vittula”. Särskilt minns jag släktfesten där de gamla gubbarna dricker sig redlösa och det där bröllopet. Det är hutlöst äckligt och vidrigt, men så underhållande berättat! Den alkoholkonsumtionen glömmer man inte i första taget!

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lilla O
  Aug 17, 2009 @ 21:33:24

  Har också med Katthultkalaset, men Ekebys julmiddag hade jag helt glömt av. Det är ett riktigt spännande kalas!

  Svara

  • annissa89
   Aug 18, 2009 @ 10:46:17

   Hej på er!
   Lilla O: Ja, visst är Ekebymiddagen ett häftigt kalas!
   Vixxtoria: Det är nog min favoritscen med :-)!

   Svara

 2. Vixxtoria
  Aug 17, 2009 @ 22:55:28

  Taberaset kom jag också på när jag redan skrivit mina tre exempel. Det är verkligen ett kalas det, som får det att vattnas i munnen. Min favoritscen kommer lite senare när Kommandoren får syn på korven som sitter på en pinne ute i snön, och trillar i varggropen. Hehehe.

  Svara

 3. Lyran
  Aug 18, 2009 @ 11:46:12

  Ja, Julmiddagen på Ekeby är ingen vanlig lite fest 🙂 Vilken underbar blogg du har, älskar dina klippdockor. Jag kan inte alls teckna för hand, men jag har en liten Dolls-sida här http://www.lyran.net/dolls

  Svara

  • annissa89
   Aug 19, 2009 @ 11:05:32

   Hej, Lyran!
   Och tack för din kommentar!
   Dina dollz är också mycket fina; jag gillade särskilt hon i folkdräkt!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: