En samisk folkdräkt till Annissa

samiskfolkdraktminiKlicka här för dockan

Förutom att rita massor av flådiga, elegenta och extravaganta kreationer har jag en stark dragning till folkdräkter också. De är vackra på ett helt annat sätt än de extravaganta stilarna, och har ofta många traditioner bakom sig.
    Så jag gjorde ett avbrott från alla Jane Austen-klänningar och flådiga kreationer och ritade denna samiska dräkt till Annissa, vilken också visar att jag kan variera mina klippdockskostymer:-). Jag har länge velat rita en samisk dräkt som klippdockskostym, och jag hade långt framskridna planer på att rita det till mitt klippdocksset med svenska folkdräkter (för Lappland), men jag hittade ingen bra bildkälla då. Jag ska också erkänna att många av referenserna till bygdedräkterna i det settet kommer från de små bilder på dräkter från olika landskap, som brukar finnas på bilderna i Sverigealmanackan (den årskalender som vi i min familj och släkt hängt på väggen så länge jag kan minnnas). Det har visats samiska dräkter i den, men bilderna har varit alldeles för små för att kunna ”förstoras upp” till klippdockskostymer, så för Lappland blev det Åseledräkten istället. Men idén kvarstod.
    Jag letade lite olika bildkällor och valde denna dräkt, från Karesuando. Utseendet på samiska dräkter varierar från område till område i Sápmi (samernas land), precis som sockendräkterna i Sverige. Gemensamt är dock kolten.  Här finns en webb som handlar just om samiska dräktområden (och samiska dräkter överhuvudtaget). Det är från den webben som jag hittat referenser för att kunna rita den här dräkten verklighetstroget (något jag försöker vara noga med när det gäller folkdräkter). Karesuandodräkten kan ni se här (bilden i mitten är referensbild till den här dräkten).
    Jag valde att posta denna samiska dräkt just idag, därför att 6 februari är samernas nationaldag (jag tror inte att det är så många som vet det, så jag väljer att tala om det). Skulle ni vilja veta mer om samer finns det bra och mycket information på www.samer.se.
   Jag måste slutligen medge att jag blev mer än nöjd med den här dräkten (det är inte alltid helt enkelt att avbilda från fotografi). Jag älskar den mörkblå färgen och tycker veckningen på koltens nederkant och de långa fransarna på sjalen är så vackert! Det blir nog mer folkdräkter till Annissa så småningom (förhoppningsvis från andra länder också).

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. snowflake99
  Feb 13, 2009 @ 00:17:41

  Den är verkligen fin!

  Svara

 2. Ann
  Mar 03, 2009 @ 20:12:17

  Läste att du hade svårt att hitta bra bilder lr illustr av koltar, Har ett boktips: Elgström, Ossian. 1922.
  Karesuandolapparna. : Etnografiska skisser från Köngämä och Lainivuoma 1916-1919.

  Innehåller mkt bra och mkt detaljrika illustrationer av bla koltar.

  Svara

 3. Katarina Päiviö
  Feb 12, 2010 @ 22:38:19

  Hej! En riktigt fin illustration av Karesuando-kolten. Roligt att hitta din sida. Men skulle vilja ge en liten kommentar eftersom jag själv bär just Karesuando-kolten. Jag tycker du har gjort den för lång och listen nertill är för bred. Tänkte att du kanske skulle uppskatta en kommentar från en som känner till Karesuando-kolten väl. Än en gång, jätte roligt att jag hittade din sda av en slump.

  Svara

  • annissa89
   Feb 14, 2010 @ 00:01:50

   Hej Katarina!
   Tack för din mycket fina kommentar! Jag uppskattar den väldigt, väldigt mycket! Hoppas du hittar tillbaka till min sida.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: